ترام در چاپ چیست؟ + پیدایش و تاریخچه ترام

 ترام در چاپ چیست؟ + پیدایش و تاریخچه ترام

روند تکاملی صنعت چاپ از بدو پیدایش، همیشه میل به دستیابی تنهای پیوسته ای داشته است که امروزه آن را شبکه ترام) می نامیم نیازهای اولیه با استفاده از گراورهای چوبی و بعد از آن مسی و فولادی تأمین میشد و اینکار توسط هنرمندان ماهر صورت میگرفت به این ترتیب که آنها با استفاده از تکنیکهای شخصی خود و مهارت دست تنهای متفاوت خاکستری را با هاشور زدن و نقطه زدن بر روی چوب یا فلز بوجود می آوردند.

در این مطلب از مطالب آموزشی مجموعه تخصصی چاپ، بسته بندی و جعبه جواهر لوکس حمزه به بررسی ترام خواهیم پرداخت پس همراه ما باشید.

 مشکلات ساخت این گراورها در روند تکاملی چاپ نمیتوانست جوابگوی سفارشات باشد تا اینکه عکاسی پا به عرصه حضور گذاشت. کمی بعد از پیدایش این تکنیک در سال ۱۸۵۲ میلادی رز ژوزف له مرسیه چاپگر فرانسوی با الحاق تکنیک عکاسی به شیوه چاپ لیتوگرافی، جهش جدیدی را در این زمینه بوجود آورد.

به این ترتیب که با عکاسی تصویر را بر روی سطح حساس شده سنگ آهک انتقال می.داد در سال ۱۸۷۰ میلادی به همین ترتیب تصویر بر روی لوح های مسی و رویی حساس شده ثبت میشد تا اینکه بالأخره در سال ۱۸۸۱ چرج میسنباخ توانست تکنیکی را به واسطه عکاسی اختراع کند که طی آن تصویر عبور داده شده از یک شبکه شیشه ای به نقاط منظم کوچک و بزرگ سیاه قابل چاپ تفکیک میشد این تکنیک تا امروز اساس تفکیک رنگ و داشتن تنهای متفاوت در یک رنگ بوده است.

 این راه حل خوب صنعتی برای این منظور بود که تصویر با داشتن خاکستریهای متفاوت پس از عبور از شبکه تبدیل به نقاط متمرکز کوچکی شود که در مراحل چاپ براحتی با عکاسی قابل انتقال باشد و با درجات متفاوتی از ظرافت برای چاپ های گوناگون مورد استفاده قرار گیرد.

 در یکی دو دهه گذشته این شیوه تفکیک (قبل ورود ایمیج سترها) بسیار رایج بود، ولی اساس تفکیک در ایمیج سترها نیز بدین ترتیب است فقط بجای واسطه شبکه شیشه ای، لیزر و کامپیوتر کار تفکیک تصویر به نقاط را انجام میدهد.



ترام چیست؟

وقتی به وسیله یک ذره بین یک قطعه عکس و یک تصویر چاپ شده از نزدیک نگاه متوجه تفاوت در ساختار تصویر فتویی و یک کار چاپی خواهیم شد. در عکس فتویی ما هیچ وقت نقاط کوچک قابل وضوح را که در کنار یکدیگر تصویر اصلی را تشکیل داده اند نخواهیم دید ولی بر عکس در یک تصویر چاپی متوجه نقاط کوچکی میشویم که با نظم خاصی در کنار یکدیگر قرار گرفته اند و خاکستری های تیره و روشن را بوجود آورده است و در نهایت تصویر را تشکیل داده است، این نقاط کوچک را ترام می نامند.

تقریباً بهترین راه برای بررسی نوع چاپ و مشکلات احتمالی اثر چاپی، شناخت ترام میباشد و به همین جهت است که شناخت آن از چند جنبه قابل اهمیت می باشد.

شیوه انتقال تصویر در قسمت آماده سازی برای چاپ در بیشتر روشهای چاپی بر اساس عکاسی استوار نشده است، انتقال اطلاعات تصویری به شکل نقاط نورانی، توسط لیزر بر روی فیلم یا زینک یا گراور انجام میشود در بهترین حالتی که تا به حال پایدار مانده است شیوه ای است که تصویر به شبکه نقاط کوچکی تبدیل میشود بصورتی که وقتی از فاصله دورتر (فاصله معمولی چشم با کتاب به آن نگاه می کنیم، تقریباً متوجه آن نقاط (شبکه ترام) نمی شویم.

 پیشنهاد مطالعه: آموزش طراحی یک طراحی بسته بندی بی نقض (قسمت اول)


ترام اف ام

این نوع توام بسیار ظریف تر از فرام های معمولی رابع میباشد و به همین ترتیب با ظرافت رخ نمایی کمتر از توام های رایج می تواند خوبیات بهتری را در تصاویر چایی نشان بدهد در حالی که در این مدل ،ترام، برای رنگ های مختامه زاویه ای به آن صورت که برای ترام های رایج ر نظر می گیرند وجود ندارد و ترام گذاری بدون نظم و به صورت تصادفی و اتفاقی، فقط با تغییر فاصله نقاط از هم بوجود می آید بدون آنکه اندازه نقاط تغییر کند.

علاوه بر آن و بر همین اساس، خطر بوجود آمدن پیچازی و رخ نمایی گل ترام را از بین می برد. افزون بر آن در این مدل ترام گذاری چنانچه مشکل بدی انطباق چند رنگ روی هم را داشته باشیم که در برخی موارد گریز ناپذیر است. کار چاپی با مشکل کمتری روبرو خواهد بود.

 همه این معیارها نشان میدهد پیشرفت تکنولوژی در آینده از این پتانسیل خیلی بیشتر استفاده خواهد کرد. نوع ترام گذاری ظریف تر در عین حال که وضوح اثر چاپی را بالا می برد، با حساسیت کمتر نسبت به جابجایی رنگها میتواند سرعت چاپ را بیشتر و همچنین مشکلات فراوان تغییرات آب و هوا بر چاپ، مرکب و کاغذ را بسیار کم کند.

 چیزی که استفاده از افام را بیشتر به چاپ اما دیجیتال و پلیت ستر محدود کرده همین ظرافت و نزدیک شدن نقاط در ناحیه تنهای میانی است که با تغییرات کمی در شرایط انتقال مرکب چاپ با مشکل مواجه میشود.

ترام ای ام

در این نوع ترام که استفاده از آن رایج و متداول است، فاصله نقاط از هم یکسان است و تنها بر اساس ارزش رنگی تغییر اندازه میدهد. به علت وجود فواصل مساوی در این نوع ترام گذاری رنگهای مختلف تصویر به زاویه های مختلف تقسیم میشود تا از پیجازی شدن آن جلوگیری کند.

پیشنهاد مطالعه: رزولوشن (resolution) چیست؟

هر چند که این نوع ترام نسبت به مدل افام وضوح کمتری به تصویر میدهد ولی از طرفی راحتی و تقدم استفاده از آن در مراحل تهیه فیلم؛ زینگ و چاپ باعث شده که رواج زیادی داشته باشد.

 وجود نقاط با ضخامت مساوی در اف ام باعث میشود این مدل ترام در فاصله تنهای میانی زودتر دچار مشکل شود مخصوصاً در هنگام چاپ با کمی اختلاف تعادل بین آب و مرکب در این نواحی دچار به هم ریختگی می شود، از همین رو بهترین حالت می تواند ترکیبی از دو ترام اف ام و ایام باشد که با هم پوشانی مشکلات هر دو، نتیجه بهتری بدست بیاید. در این الگو، مناطق روشن (۰-۲۵) و (۷۵-۱۰۰) شبیه به الگوی افام. خواهد بود و بین این دو ناحیه در الگوی ای ام حل خواهد شد.

مجموعه تخصصی چاپ و بسته بندی های لوکس حمزه

منبع: کتاب طراحی تا چاپ اثر مهدی احمدی

 

نظرات

پست‌های پرطرفدار